Naslovna :: O Indiri

O Indiri

Priča o karijeri Indire Radić je zapravo priča o savremenoj muzičkoj sceni na Balkanskom poluostrvu. Otpočet pre dvanaest godina, muzički uspon ove zvezde praćen je nezapamćenim interesovanjem publike i medija, pri čemu je ona do danas ostala jedna od retkih muzičkih zvezda koje su svoju popularnost i uspehe gradili isključivo putem pesama i odnosa sa publikom, izbegavajući afere i skandale. Sve počinje još u prvoj polovini devedesetih godina prošlog veka kada, do tada anonimna mlada pevačica, snima svoj prvo solistički album. Već nakon toga, svima je bilo jasno da je zvezda rođena. Slede novi albumi, veliki tiraži, hitovi koji se do danas mogu čuti na svim radio stanicama, a potom i solističke turneje i nastupi tokom kojih ju je videlo preko milion ljudi.

Kao kruna ove blistave karijere dolazi pesma ,,Lopov" koju je snimila u duetu sa Alenom Islamovićem, koja je u rekordnom roku postala ne samo hit i evergrin ovdašnje muzičke scene, već i pesma koja uspostavlja novi muzički pravac pop-folk, čiji je Indira najistaknutiji predstavnik i začetnik. O ovoj pesmi i njenoj popularnosti govore i podaci da je šest meseci bila uzastopno proglašavana za hit meseca na svim top listama te da je na kraju proglašena i za hit godine, da je melodija ove pesme namenjena mobilnim telefonima skinuta preko milion puta i da je pesma prepevana na tri jezika, u Rumuniji i Bugarskoj, omogućila pevačicama koje je izvode da se domognu titule pevačica godine.

Ipak, da je snaga originalne Indirine intarpretacije nemoguća za prevazilaženje, ustanovilo se već nakon objavljivanja njenog sledećeg albuma ,,Zmaj", na kome ja čak pet pesama izborilo titulu mega hita, a Indiri omogućilo još nekoliko laskavih titula poput pevačica godine, hit godine, album godine... No, ono što je najbitnije je to da ja ovaj album oborio sve rekorde u prodaji i da ja prodat u tiražu od preko sto hiljada primeraka, o čemu svadoče i zvanični podaci njene matične diskografske kuće ,,Grand".

Tokom 2004. i 2005. internacionalni uspeh je potvrđen i velikom solističkom turnejom koja je otpočeta u Beogradu a nastavljena u Ljubljani, Makedoniji (7 koncerata), Bugarskoj (4 koncerta) i Zagrebu.

Tako je njenu turneju u Srbiji, Bosni, Makedoniji, Sloveniji, Hrvatskoj i Bugarskoj, na kojoj ju je pratio bend „After Dark" posetilo preko dvesta hiljada fanova. Uprkos tome što su neki od njih znali i verzije pesama na svom jeziku, pevali su je na srpskom, što je najuočljivije bilo na koncertima u Bugarskoj.

 

 

 

 

Osim ovih uspeha, uz Indirino ime se vezuju i druge zanimljivosti među kojima se svakako izdvaja njen revolucionarni šou program i album koji je to pratio pod nazivom „Indira unplugged" koji je zvanično izdat u pet zemalja u okruženju: Srbija, Bugarska, Rumunija, Hrvatska i Slovenija, kao izdanje Warner Music-a kao i činjenica da je prva folk pevačica iz Srbije koja je održala koncert u Zagrebačkom Domu sportova.

Zbog svega navedenog, Indira je izborila status prve muzičke zvezde Balkana, za šta je dobila i zvanično priznanje koje joj je uručeno u Bugarskoj 2005. godine a kome je prethodila najveća anketa ikada sprovedena na području Balkana.

Ovo je dovelo do toga da se Indirini albumi očekuju sa toliko pažnje i nestrpljenja kako kod publike, tako i kod muzičkih stručnjaka koji željno iščekuju koje će nove ideje i muzičke pravce pokrenuti. Tako je album „Lepo se provedi", koji je objavljen u do tada rekordnom tiražu, naišao na odličan prijem a posebnu pažnju privukla je ponovna saradnja sa Alenom Islamovićem što se videlo i po tome što je njihova duetska pesma „Imali smo, nismo znali" nakon samo sedam dana postala hit.

Od tada pa do danas Indira je snimila još tri albuma od kojih je sa svakim pomerala granice u muzičkim stilovima a koji su je sve vreme održali u vrhu popularnosti. Nizale su se serije priznanja, velikih tiraža i rekordnih poseta na nastupima. Za sve ovo vreme, osim pevanjem, bavila se i humanitarnim aktivnostima koje nije želela da ističe u javnosti. Ipak, na kraju se i za to čulo pa je tako početkom 2009. godine dobila i humanitarnu nagradu "Veliko srce" koju dodeljuje emisija "Put humanizma" i Fond Princeze Katarine Karađorđević. Indira ne namerava da se na ovome zaustavi pa je sa voditeljom, pevačem i humanistom Ivanom Plavšićem snimila i duet od koga će celokupan prihod ići za izgradnju sigurne kuće za decu sa invaliditetom.

Polovinom novembra 2009. godine, nakon izuzetno uspešnog albuma "Heroji", Indira je odlučila da svojoj publici pokloni još dve nove pesme "Pusti me" i "Živim da živim", koje je promovisala kao svoj novi maxi singl. Novim pesmama sa maxi singla Indira je najavila pripremu novog albuma koji planira da izda u toku 2010. godine.

07.02.2010. godine u Osijeku, na šestoj po redu "Turbo folk paradi", Indira Radić je proglašena za folk pevačicu godine u Hrvatskoj za 2009. godinu. Tom prilikom dodeljena joj je još jedna nagrada za pesmu "Heroji" koja je proglašena za folk hit godine u Hrvatskoj, takođe za 2009.godinu.

 

 

 

 

 

 

 

Tokom 2010. i 2011. Indira se povukla iz javnosti i posvetila snimanju svog jubilarnog, petnaestog po redu albuma. Rad na pesmama prekidala je samo povremeno, i to u trenucima kada je išla na koncerte i turneje. U želji da se svojoj publici oduži na podršci tokom čitave karijere, odlučila je da na novom albumu polovinu pesama snimi sama, dok je druga polovina rezervisana za duetske pesme sa njenim prijateljima, velikim zvezdama Balkana. Album "Istok, sever, jug i zapad" zaokružuje gotovo dve decenije dugu karijeru folk dive, ali i predstavlja kamen temeljac za sve nove poduhvate koje Indira planira za period koji je pred njom.

Login